האם לחם בריא או לא?

האם לחם גורם לעלייה במשקל ולהשמנת יתר, כפי שסבורים לא מעט אנשים ברחבי העולם או שמא מדובר במזון שהודבקה לו סטיגמה שלילית ולא נכונה? ממה מורכב הלחם והאם אכילתו אכן מזיקה לבריאותינו? כל זאת בכתבה שלפניכם.

לחם בריא

בימים שבהם עבדתי בחדרי הכושר תמיד נשאלתי את השאלה מצד המתאמנים- למה הם לא רואים תוצאות למרות ההתמדה הרבה שלהם באימון עצמו? מאז ועד היום, דבר לא השתנה והשאלה הזו חוזרת ונשנית גם מצד לקוחותיי, שלהם אני משיב תמיד בשאלה- "איך תפריט התזונה שלך?"
לא מפתיע שרוב התשובות שקיבלתי היו זהות בנוסח של- "אני לא נוגע/ת בלחם בכלל…כשאני אוכל/ת בחוץ אני נמנעת מלאכול את הלחם…"
אם תעצרו לרגע ותחשבו על התשובות האלה, אני בטוח שגם אתן תזכרו שלא פעם נתקלתן בהן בעצמכן ע"י מישהו מהסובבים אתכם. משום מה, נהוג לחשוב שלחם הוא מאכל "משמין", אבל לפני שאפרט למה הסטיגמה הזו לא נכונה, אני חייב להדגיש פרט בסיסי חשוב יותר- שאין דבר כזה מאכל משמין! 
עלייה במשקל תתרחש כאשר מאזן הקלוריות הינו חיובי. 

אדם מאומן שמקפיד לשמור על מאזן קלורי חיובי בעזרת תפריט תזונה מתאים, יעלה במשקל הגוף שיתבטא בעיקר במסת השריר. לעומת זאת, אדם הצורך יותר קלוריות מאלו הנדרשות לגופו ע"י תפריט תזונה לקוי, יעלה במשקל כשהעלייה באחוז השומן בגוף תהיה גדולה יותר מאשר אותו אדם המקפיד על תפריט תזונה מסודר. יש לציין שיש מקרים מעטים שבהם העלייה במסת השריר הינה "נקייה", כלומר עלייה מינורית מאוד בשומן, אבל לא אתייחס לכך במאמר כדי לא לסטות מהנושא. (תזכורת והסבר על מאזן קלוריות ניתן למצוא בלינק הבא- איך לרדת במשקל ולחטב את הגוף?

מה יש בלחם?

האם בדקתן פעם את ערכו הקלורי של הלחם? פרוסת לחם ממוצעת מכילה כ-15 גרם פחמימות, 2-3 גרם חלבון, ורק 1 גרם שומן! בנוסף, לחם מחיטה מלאה הינו מקור מצוין לסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים החיוניים לבריאותנו כגון: ברזל, ויטמין B3, תיאמין, אשלגן, ומגנזיום.
גם פסטה, תפוחי אדמה ואורז מכילים כמות מכובדת של פחמימות וכמות מזערית של שומן. אם כך, מה רע כל כך באכילת לחם? אולי הפחמימות? הרי גם אותם אנחנו צריכים בתפריט היומי שלנו. הפחמימות מהוות למקור האנרגיה הזמין ביותר בגוף ויש להן תפקיד חשוב בשמירה על תפקודו התקין של הגוף. 

הבעיה לא קיימת בלחם

תהליך העיבוד של מזונות מסוימים הינו נפוץ יותר ופוגע בחיוניות שלהם. אותם מאכלים המכילים כמות גבוהה של סוכרים ו/או שומנים מוקשים (שומן טראנס) שאינם תורמים לבריאות הכללית שלנו בשום אופן ומוצאים דרכם אל כל מקרר ממוצע. גוף האדם מנצל את הנוטריינטים (חומרים מזינים) בצורה הטובה ביותר כאשר הם מגיעים בצורתם הטבעית. לדוגמה- תפוח אדמה אפוי מזין יותר מאשר צ'יפס מטוגן, לחם מחיטה מלאה מזין יותר מאשר לחם לבן, ירקות טריים מזינים יותר מאשר ירקות מוקפצים או קפואים, וכדומה.
הרבה אנשים אוכלים יותר מדיי ביחס לדרישת גופם, גם אם זה נובע מפיצוי רגשי, הנאה או כל סיבה אחרת, הדבר ישפיע לרוב על מאזן קלוריות חיובי-> עלייה במשקל-> השמנה.
העלאת הצריכה הקלורית היומית באמצעות ממרחים עתירי סוכר ושומן שמוסיפים ללחם, רטבים המוספים לסלט, טיגון בשמן עמוק, וכדומה. כמו כן, הרבה אנשים טוענים שאינם צורכים מתוקים בכלל, אבל הם לא לוקחים בחשבון את הממרחים הללו, ולא מעט אנשים טוענים שהם לא יורדים במשקל על אף שהם אוכלים "סלט כל היום", אבל הם לא מודעים שהתבססות על סלטי ירקות בלבד תשפיע לרעה על תפקודו התקין של הגוף, לדוגמה: האטת קצב חילוף החומרים, הפרשת הורמוני סטרס בצורה כרונית, עייפות, עלייה במשקל, ועוד… שלא תבינו אותי לא נכון, אין סיבה להימנע מאכילת ממרחים ורטבים למיניהם, ניתן לצרוך אותם על בסיס יומי אך במידה כמו כל מזון אחר. תזונה נכונה ובריאה צריכה להיות מורכבת מכל אבות המזון ביחסים המתאימים עבור אותו אדם, בהתאם לנתונים האישיים שלו ושגרת חייו.

דוגמה למתכוני בריאות עם לחם

לסיכום
לחם, כמו כל מאכל אחר הנצרך במידה, איננו מהווה כל בעיה בצריכתו. זה לא באמת משנה אם נצרוך 15 גרם פחמימות מלחם מלא, מפסטה או מאורז. בסופו של דבר הגוף מפרק את המזון לאבני הבניין שלו, שבמקרה שלנו ההתייחסות הינה לפחמימות אשר מתפרקות למולקולות של גלוקוז- הצורה היחידה שבה הן משמשות את גופנו בעיקר לאנרגיה זמינה או לחידוש מאגרי הגליקוגן. לכן, אם אתן אוהבות לחם, אין סיבה להימנע מצריכתו, אבל רצוי שיהיה מחיטה מלאה ללא תוספות מיותרות שעתירות סוכר.

אודות המחבר

איתן קטן

חי ונושם ספורט מגיל צעיר, בעלים של מועדון FTR לאימון פונקציונלי ברחובות. עוסק בתחום הדרכת הכושר מזה -10 שנים ופועל נמרצות למען קידום הכושר ושמירה על אורח חיים בריא ע"י הכוונת מתאמנים ומאמנים באימונים, סדנאות וקורסים מקצועיים.

השארת תגובה